Press Photography Now!

Protest tegen de staatsgreep van Augusto Pinochet in Chili, Amsterdam, 1973, foto: Vincent Mentzel (collectie Rijksmuseum)

Press Photography Now!
Vijf online gesprekken
Rijksmuseum, Amsterdam

Gestreamd op 27 mei, 3, 10, 17 en 24 juni 2021

Overzicht van onderwerpen en sprekers: Programme Online Talks

In deze live streams spraken we met internationale experts over actuele thema’s in de fotojournalistiek vanuit historisch perspectief. In de krant van vandaag wordt morgen de vis verpakt. Wat gisteren actueel was, is vandaag achterhaald. Bekijk je oude kranten door een historische bril, dan blijkt het nieuws minder vluchtig. Gebeurtenissen uit het verleden werken nu eenmaal lang door in het heden. Dat wordt bij uitstek zichtbaar in de fotojournalistiek. Fotojournalisten werken in een visuele traditie die weliswaar voortdurend aan verandering onderhevig is, maar toch ook een verrassend consistent beeld laat zien.

Muhammad Ali rust uit in de boksring, Quezon City, 1975, foto: Vincent Mentzel (collectie Rijksmuseum)

Open Up the Morgue! How Press Photo Archives are Enabling a New History of Photojournalism,
Internationaal online symposium
Rijksmuseum, Amsterdam

Gestreamd op 2 juli 2021

Overzicht van sprekers en onderwerpen: Programme Symposium

Het symposium spitste zich toe op het nieuwe onderzoeksterrein dat de afgelopen tien jaar is ontstaan dankzij de online publicatie van persfotoarchieven. Deze ontwikkeling heeft de originele negatieven, kleurendia’s en afdrukken, die aan de basis liggen van elke publicatie in de 20e eeuw, tot toegankelijke onderzoeksobjecten gemaakt. De materiële aspecten van persfoto’s vormen een rijke bron van kennis over de productie en verspreiding van visueel nieuws.

De geschiedenis van de fotojournalistiek draaide lange tijd om beroemde fotografen, iconische foto’s of foto’s van iconische gebeurtenissen. De digitalisering en conservering van omvangrijke collecties analoge persfotografie, kranten en tijdschriften maken langzaam zichtbaar wat in online marketingtermen de ‘long tail’ wordt genoemd. Dankzij de vooruitgang op het gebied van online samenwerking en machine learning, komt de grote massa aan alledaagse gebeurtenissen, gefotografeerd door talloze anonieme persfotografen voor een breed scale aan media, snel beschikbaar voor onderzoek.

Daardoor kunnen we nieuwe en fundamentele vragen aan de orde stellen: hoe heeft de fotojournalistiek in de 20e eeuw de massa’s bereikt en beïnvloed? En hoe verhoudt zich dit tot de fotojournalistiek van vandaag?

Werkzaamheden: vooronderzoek, conceptontwikkeling,  inhoudelijke organisatie, teksten, gastredacteurschap van beide publicaties

Vincent Mentzel Fonds

Vincent Mentzel aan het werk, Paleis Huis ten Bosch, Den Haag, ca. 1992-1997, foto: Daniël Koning (collectie Rijksmuseum)

Het programma werd gefinancierd uit het Vincent Mentzel Fonds, een Rijksmuseum Fonds dat wordt ingezet voor onderzoek naar en de presentatie van de geschiedenis van de fotojournalistiek en de Nederlandse fotojournalistiek in het bijzonder.

Publicaties / Publications

Fotografisch Geheugen, het tijdschrift van het Nederlands Fotogenootschap, heeft n.a.v. het symposium een speciaal nummer uitgebracht over Nederlandse persfotoarchieven: Beeldhonger.

Verschillende sprekers hebben hun paper gepubliceerd in TMG Journal for Media History 55 (2022) 1: Photojournalism and the archive: From analogue to digital

English Summary

Press Photography Now!
Vijf online talks, Rijksmuseum, Amsterdam
Streamed on 27 May, 3, 10, 17 and 24 June 2021
Overview of speakers and topics: Programme Online Talks

Open Up the Morgue! How Press Photo Archives are Enabling a New History of Photojournalism,
International online symposium, Rijksmuseum, Amsterdam
Streamed op 2 July 2021
Overview of speakers and topics: Programme Symposium
Publication: Thomas Smits & Saskia Asser (ed.), ‘Photojournalism and the archive: From analogue to digital’, special issue of TMG Journal for Media History 55 (2022) 1.

Photo above: Screenshot: Vincent Mentzel, Open truck with demonstrators during the Tiananmen Square Protests in Beijing, 1989 (detail, Collection Rijksmuseum, Amsterdam)